Resipi: Laksa Johor Cara Kami

Well, well. Saya bukan pandai masak. Jadi post ini jauh sekali untuk mengajar orang cara-cara memasak, melainkan sekadar untuk rujukan sendiri. Sebab setiap kali nak masak menu yang pelik sikit, saya akan tanya mak atau makcik. Huhu. Kadang-kadang diorang reply lambat, atau tak angkat call jadi leceh. Each time ya, walaupun dah pernah masak sebelum ni.

Gambar tak semenggah sebab tak plan pun nak post. Haha.
So, here we go. My way of Laksa Johor.

Bahan-bahan:

Untuk direbus dan dikisar
7 ekor ikan sardin saiz sederhana
2 keping asam keping (tidak dikisar)

Untuk dikisar
1 biji bawang holland
5 ulas bawang putih
3 tangkai cili kering
1 inci halia

Bahan lain
1 1/2 sudu besar kerisik
1 1/2 sudu besar serbuk kari ikan yang dibancuh air
1 kotak santan
2 keping asam keping
2 cawan air (boleh diubah ikut kesesuaian)
1 sudu besar udang kering ditumbuk halus
Daun kesum (ikut suka)
Bunga kantan (ikut suka)
Garam
Gula
Perencah

Spageti
1 bungkus spageti
2 sudu garam
2 sudu minyak masak

Ulam-ulaman
Kacang panjang (potong kecil)
Daun kesum (potong halus)
Bunga kantan (potong halus)
Limau kasturi (jika suka)

Cara-cara:

1. Rebus ikan bersama asam keping. Asingkan isi ikan dan tulang. Blend isi ikan guna air rebusan. Blend juga tulang guna air rebusan dan tapis. Satukan isi.
2. Kisar bahan untuk dikisar. Ketepikan.
3. Sementara itu boleh rebus spageti bersama garam dan minyak masak.
4. Tumis bahan kisar dan bila dah kering, masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh. Tumis sampai pecah minyak (minyak terasing dari rempah).
5. Masukkan isi ikan yang telah dikisar tadi dan tambah air secukupnya kalau tanak terlalu pekat.
6. Masukkan kerisik, udang kering, asam keping, daun kesum, bunga kantan.
7. Bila dah mendidih, masukkan santan. Pastikan api perlahan waktu ini supaya santan tak cepat pecah minyak.
8. Perasakan dengan garam, gula dan perencah. Matikan api bila dah mendidih.
9. Hidangkan dengan ulam-ulaman.

Semoga lepas ni saya tak perlu dah nak tanya orang kalau nak masak sebab dah boleh rujuk di sini.
Salam Ramadan semua!

You Might Also Like

8 comments

  1. aduuu sedap ni...hantar sini sikitttttt

    ReplyDelete
  2. nampak sedap. beza laksa johor ni paling ketara dia punya laksa tu guna spagethi kan, bonda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spageti dan guna santan serta kerisik. Saya tak pasti juga kalau laksa lain yang ada guna santan. Hehe.

      Delete
  3. Sedapnya laksa Johor. Lama betul tak makan. sekarang nak makan kena masak sendiri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, semua kalau teringin kena masak sendiri sekarang. Huhu. Takpelah, asah skil. Hehe.

      Delete
  4. satu2nya laksa yang saya makan.. laksa lain saya x makan.
    kalo yang Johor ni makan hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, yeke...tapi saya pun memang paling suka laksa johor..hehe

      Delete