Pengalaman Mengandung yang Beraneka Ragam

Gambar ihsan Google

Well well, takde apa nak cerita sebenarnya. Masih MCO 3.0 Diperketatkan pulak. Buatlah aneka jenis MCO tapi takde enforcement sama je. Just tired to talk about Malaysian Politics now.

Jadi nak make a little update on my pregnancy journey.

Sekarang dah masuk 33 weeks dan macam-macam cerita jadi time 2nd pregnancy ni. Awal-awal dulu kena WFH, sampai berat naik mendadak. Mana tidaknya, duduk je kat rumah, turun naik tangga pun jarang-jarang, order makan Food Panda pun yang tak berapa nak berkhasiat. Kalau kat office tu adalah juga sekali sekala turun gi QC ke, production ke. Memanglah lemak berkumpul dengan jayanya. Haha.

Elok je habi WFH, alhamdulillah berat back to normal, dan sampai sekarang pun ada masa-masa berat tak naik pun ada. Haha. Alhamdulillah baby ok.

Lepas tu masalah HB low pulak. Memang masalah ni dari mengandungkan Nuh lagi dah ada. Saya pernah buat blood test dekat klinik swasta like 6 or 7 years ago kot and I was diagnosed as thalassemia carrier. Sebab abah saya pun pembawa juga. Jadi kes HB low ni macam tak hairan manalah, dari belum preganant pun ada juga rasa pening-pening tu. 

Cuma bila HB low ni dan tak naik-naik atau naik sikittt je lepas tukar-tukar ubat, makan makanan kaya zat besi, vitamin C, kena pergi kelas lagi berkali-kali, jadi letihlah. Sampai satu tahap saya malas dah nak jaga makan beriya. Asal makan ubat, makan tak skip, ikutlah berapa pun bacaan HB, saya pasrah. Lagi pulak bila klinik buat DNA test untuk make sure betul ke tak saya ni thalassemia carrier, result tu akan dapat like atfer 10 weeks kot. Lama gila. Berkali-kali dah tanya nurse, result dah ada ke, masih takde. And now HB dah mula naik (latest checkup 10.7), nurse pun macam tak hairan dah dengan result DNA tu sebab HB dah start naik. Haha. 

Bila HB dah macam stable (that time it was 10.5), sangkut air gula pulak. Aduh. Means GDM la. Bacaan 11 lepas minum air gula. Ini minum air gula yang kedua. Yang pertama dulu ok. Saya syak one of the reason pregnancy kali ni saya suka minum air manis. Setiap kali makan kat luar ke, mesti nak order jus buah ke, limau ais ke, apa-apa sajalah. Saya rasa itulah sebabnya. Haha.

Jadi bermulalah kisah kena buat BSP berkali-kali dan baru-baru ni nurse kata still kena buat sampai 36 weeks nanti. Dah buat 3 kali dah semuanya sangkut. Haha. Bila dah sangkut BSP, kenalah makan ubat. Jadi lepas ni dah start kena refer ke doktor di Hospital Seremban pula. Macam-macam.

Bila dah GDM, kenalah bersedia untuk bersalin awal. Barang baby pun belum habis prepare. Adududu.

Doakan dipermudahkan urusan saya bersalin nanti. Masih seram sejuk memikirkan kena bersalin sendiri tanpa ditemani suami time COVID ni. Huu.

Till then~

You Might Also Like

2 comments

  1. in shaa Allah, ibu dan baby selamat. amiiinnn
    Selamat berjuang sis! take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminn..terima kasih doakan SS. Semoga urusan awak pun dipermudahkan.

      Delete